Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 27 mei 2024

Tweedehands auto kopen? 15 handige tips op een rij!

De kans is groot dat je minstens één keer in je leven een tweedehands auto koopt. Nieuwe auto’s kosten veel geld, en zeker als je nog jong bent, heb je dit soort bedragen niet altijd zomaar paraat. Maar waar moet je op letten als je een tweedehands auto gaat kopen? Wat vraag je ter plekke, en wat zoek je van tevoren uit? In dit blogartikel geven we je 15 handige tips waarmee je zeker uit de voeten kunt!

Van tevoren

1: vergelijk de auto met wagens die hetzelfde model, bouwjaar en/of aantal kilometers hebben. Kijk daarbij ook naar de prijs. Lijkt dit te mooi om waar te zijn? Dan is dit het vaak ook.

2: vraag om identificatie van de verkoper, zodat je kunt checken of de naam op het kentekenbewijs overeenkomt.

3: controleer ook of het voertuigidentificatienummer (het chassis- of framenummer) wordt genoemd, en overeenkomt met het nummer achter de voorruit of onder de motorkap. Als dat niet klopt, heb je mogelijk te maken met een gestolen auto.

4: bekijk het onderhoudsboekje en kijk of dat klopt met wat de verkoper vertelt over het onderhoud van de auto.

5: vraag via de RDW (gratis) gegevens op over de auto, zoals de vervaldatum van de APK, de hoeveelheid eigenaren tot nu toe, etc. Je ziet het hier ook als de auto als gestolen geregistreerd staat.

 

Bekijk de auto goed

Voordat je de auto überhaupt gezien hebt, kun je dus al veel te weten komen over de verkoop. Als je eenmaal ter plekke bent, is het heel belangrijk dat je de auto goed gaat bekijken.

6: kijk of de banden allemaal hetzelfde zijn en of het profiel nog voldoende is.

7: controleer de auto op roest en lekkage. Lekkage komt met name voor in de kofferbak. Als de plek van het reservewiel vochtig is, kan er lekkage zijn ontstaan. Ook de ruimte voorin (bij je voeten) is vatbaar voor lekkages.

8: controleer de aansluiting van het koelsysteem, en kijk ook of de vloeistof helder is. Olie in de vloeistof kan gevolg zijn van een lekke pakking in het motorblok: erg duur om te laten repareren!

9: bekijk het motorblok om te zien of er geen vet of druppels aan de buitenkant zitten. Motorblok wel héél schoon? Controleer dit dan nogmaals nadat je een proefrit hebt gemaakt.

Maak een proefrit!

Het is heel slim om een proefrit te maken als je overweegt een tweedehands auto te kopen. Dat zou je tenslotte ook doen bij een nieuwe auto, toch? Je hoort al snel of er iets niet klopt of dat er iets kapot is. Neem als je het prettig vindt ook een vriend, vriendin of familielid mee bij de aankoop. Die kan met je meedenken en komt misschien nog op slimme, kritische vragen voor de verkoper.

10: is de motor al warm? Vraag je dan af of de motor misschien minder goed start als deze koud is. Bespreek dit ook met de verkoper. Een motor zonder defecten hoort regelmatig te draaien, en geen bijgeluiden of tikken te maken. Ook het toerental hoort niet te schommelen.

11: check de uitlaat: houd je voet op de uitlaat als de auto stationair draait. Als je gesis hoort dat onder de auto vandaan komt, is de uitlaat mogelijk lek. Het uitlaatgas zelf hoort in principe kleurloos te zijn. Blauwe, witte of grijze uitlaatgassen kunnen bijvoorbeeld duiden op een probleem met de motor.

12: check op slijtage door goed te luisteren naar de geluiden die de auto maakt.

13: de auto moet soepel schakelen en zonder geluiden naar elke versnelling gaan. Als je de koppeling wel heel ver moet laten opkomen, dan is deze misschien versleten.

14: controleer de toerenteller en alle lampjes op het dashboard. Test alle functies die je tegenkomt, zoals de ruitenwissers, de airconditioning en de verlichting.

15: als laatste: laat tijdens het rijden het stuur even los en zorg dat je even stevig remt. Als de auto opzij trekt, belooft dit niet veel goeds en is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Vergeet het niet: jij beslist

Zoals je leest is er ontzettend veel waar je op moet letten. Dit kan heel moeilijk zijn als je geen verstand hebt van auto’s! Neem dan iemand mee die er wel kennis van heeft, en stel zelf ook alle vragen die je hebt. Jij moet je namelijk prettig voelen bij de aankoop. Als je geen heldere antwoorden krijgt, heb je alle reden om te twijfelen of zelfs van de koop af te zien.

Heel veel succes met het vinden van een geschikte auto!

Een geslaagd idee!