Autorijopleiding

Faalangst of rijangst

Faalangst komt veel voor en het kan vooral erg vervelend zijn voor mensen die hun rijbewijs willen halen. In een auto stappen en de weg op rijden is niet niks, dit kan dan veel zenuwen met zich meebrengen. Mensen met rij- en faalangst worden bij verkeersschool Tempo goed begeleid in dit proces en het speciale faalangst rijexamen dat sinds een paar jaar bij het CBR bestaat, is voor sommige dan ook een uitkomst.

Geen zorgen bij Tempo

Verkeersschool Tempo vindt het belangrijk de leerlingen goed voor te bereiden wanneer ze last hebben van rij- of faalangst. Onze instructeurs zijn goed getraind en weten hoe ze om moeten gaan met leerlingen die rij- of faalangst hebben. Het is goed om je angst van tevoren (of anders zo snel mogelijk, wanneer je merkt dat je er last van hebt) aan te geven bij de rijschool of instructeur, zodat wij weten hoe we jou zo goed mogelijk kunnen bijstaan in je lesperiode.
Wij begrijpen dat rij- en faalangst veel invloed kan hebben op je lestraject en dat dat gepaard gaat met emoties. Er wordt tijdens de rijlessen dan ook veel aandacht besteed aan je angsten en het overwinnen ervan. Goede begeleiding kan er namelijk voor zorgen dat je je prettiger gaat voelen in de auto en dat je je angstgevoelens leert beheersen.

Hoe werkt het faalangst rijexamen?

Wat houdt het faalangst rijexamen nu eigenlijk in? De examinator die het examen afneemt heeft een speciale training gevolgd en is dus goed op de hoogte van de valkuilen van faalangst. Het rijexamen voor faalangst duurt langer dan een standaard praktijkexamen, namelijk tachtig minuten. Dat het een faalangst examen is, wil echter niet zeggen dat het examen gemakkelijker is dan een regulier praktijkexamen. Je moet dezelfde vaardigheden tonen als bij een regulier examen, je hebt er alleen iets langer de tijd voor en er wordt meer rekening gehouden met de invloed van zenuwen en angst.

Het faalangst rijexamen begint met een intakegesprek zodat je kunt uitleggen wat je eng vindt en de examinator begrijpt waar hij rekening mee moet houden. Tijdens de rit is er voldoende tijd om je op je gemak te stellen, er is zelfs de mogelijkheid om een time-out te vragen wanneer je angstgevoelens te groot worden of als je echt ergens moeite mee hebt. Omdat het examen langer duurt, zijn er wel extra kosten aan verbonden.

Meer informatie

Wil je meer weten over de trajecten en examens die geschikt zijn voor mensen met rij- of faalangst? Neem contact op met Verkeersschool Tempo en wij leggen uit wat we voor je kunnen betekenen.

 

Een geslaagd idee!