Autorijles
Autorijles
Autorijles vanaf € 45,-
Autorijles vanaf € 45,-
Boek nu online je eerste rijles
Boek nu online je eerste rijles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!

Aanrijding: wat moet je doen?

Het kan de beste overkomen: je raakt betrokken bij een aanrijding. Wat moet je doen? We leggen het je uit, aan de hand van het type schade en met een paar handige tips.

Type schade: enkel- of tweevoudig

Ten eerste, bepaal of er sprake is van enkelvoudige of tweevoudige schade. Rijd je tegen een boom of ander object aan? Dan gaat het om een enkelvoudige schade. Is het een aanrijding met een andere weggebruiker? Dan spreken we van een tweevoudige schade.

Enkelvoudige aanrijding

Breng jezelf en eventuele passagiers als eerste in veiligheid. Vul het schadeformulier in als er geen sprake is van letsel en maak foto’s uit verschillende posities.
Let op: is er wel lichamelijk letsel? Bel meteen 112 en geef duidelijk aan waar je staat en welke hulpdienst(en) je nodig hebt. Zoek getuigen en noteer hun gegevens.

Tweevoudige aanrijding

Blijf rustig en ga met de andere betrokkene(n) in gesprek. Zij zijn waarschijnlijk net als jij behoorlijk geschrokken. Maak foto’s van alle voertuigen, net als de situatie met verkeersborden en verkeerstekens. Zijn er remsporen van jullie te zien? Maak ook daar foto’s van.
Let op: is er wel lichamelijk letsel? Bel meteen 112 en geef duidelijk aan waar je staat en welke hulpdienst(en) je nodig hebt. Zoek getuigen en noteer hun gegevens.

Aanrijding op de snelweg

Gaat het om een aanrijding op de snelweg? Rijd in het geval van blikschade door naar de eerstvolgende parkeerplaats of een tankstation. Dat voorkomt files en is beter voor jullie veiligheid. Vul daar het schadeformulier in.

Is er sprake van letsel of gaat het om een ernstige aanrijding? Breng jezelf en andere passagiers en weggebruikers in veiligheid. Neem plaats achter de vangrail en bel met 112. Geef je positie door, net als een beknopte beschrijving van wat er is gebeurd.

Moet je de politie bellen?

Het is niet altijd nodig om meteen de politie te bellen. Bij lichte schade is het voldoende om het schadeformulier in te vullen. Dat doe je zelf bij een enkelvoudige schade en samen met de andere partij bij een tweevoudige aanrijding.

Is er sprake van gewonden, gaat het om een forse schade of is er een buitenlands voertuig betrokken? Ontstaat er een meningsverschil met de andere partij of heb je het vermoeden dat de ander alcohol heeft gedronken, niet verzekerd is of geen rijbewijs heeft? Bel dan wel meteen met de politie.

4 tips bij aanrijdingen

Goed voorbereid zijn en op de juiste manier handelen bij een aanrijding? We zetten 4 tips voor je op een rij:

  • Blijf kalm en beleefd, hoe vervelend het ook is. Het neemt de spanning weg, zodat jullie goed met elkaar in gesprek kunnen of jij kunt bijkomen van de enkelvoudige aanrijding die je hebt veroorzaakt.
  • Reis je naar het buitenland? Zet de alarmnummers van dat land in je telefoon, net als het telefoonnummer van jouw autoverzekeraar.
  • Doe nooit uitspraken over de schuldvraag. Noteer zoveel mogelijk gegevens en maak foto’s. De verzekeraar zoekt het voor je uit, dat hoef jij niet te doen.
  • Koop je een tweedehands auto? Controleer of alle benodigdheden in de achterbak liggen, zoals het Europees Schadeformulier.

Probeer bij een aanrijding zo rustig mogelijk te blijven en bel als de situatie onder controle is met jouw verzekeraar. Die kan je helpen de juiste stappen te doorlopen en belangrijke gegevens door te geven. Noteer ook de contactgegevens van zowel getuigen als andere betrokkenen, om later nog contact op te kunnen nemen.

 

Een geslaagd idee!