Motorrijles
Motorrijles
Proefles € 72,-
Proefles € 72,-
Boek nu online een vrijblijvende proefles
Boek nu online een vrijblijvende proefles
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Den Haag - Leiden
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Op 9 september 2024 begint onze online theoriecursus, schrijf je nu in !

Motorrijopleiding

De verschillende categorieën binnen het motorrijbewijs

Je bent zeventien of achttien jaar oud en je denkt: yes, nu is het mijn beurt! Alleen zit jij niet te wachten op een autorijbewijs, jij wil op die stoere motor! Als het gaat om motorrijles, zijn er verschillende categorieën. Daar leggen we je in dit artikel meer over uit. Je kunt namelijk niet zomaar een categorie kiezen, zoals je bij het autorijbewijs voor een rijbewijs BE kunt kiezen. Nee, bij motorrijles werkt dit anders. Welke categorie motorrijles je gaat volgen, hangt namelijk af van je leeftijd, het vermogen van de motor en je ervaring. Wij zetten graag de verschillende soorten motorrijbewijzen voor je op een rijtje, zodat je gelijk weet welke situatie op jou van toepassing is!

Vanaf je 17e jaar mag je beginnen met het nemen van motorrijles, en op je 18e mag je examen doen. Je motorrijbewijs is rijbewijs A, zoals je autorijbewijs rijbewijs B is. Er zijn drie verschillende soorten motorrijbewijzen: A1, A2 en A. 

Motorrijbewijs A1

A1 staat ook wel bekend als de lichte categorie. Als je jonger bent dan 20 en je wil motorrijlessen volgen, dan is deze categorie je enige optie. De motor waarop je examen doet mag niet meer vermogen hebben dan 11kw. Je doet hierop je examen voertuigbeheersing en examen verkeersdeelneming. Niet alle rijscholen beschikken over een lesmotor die aan de eisen voor categorie A1 voldoet. Weet je niet zeker of je rijschool jou dit traject kan bieden? Vraag het van tevoren dan even. Na twee jaar rijden op je motor met rijbewijs A1 mag je overstappen naar een motor in de midden categorie, genaamd A2. Je moet dan wel opnieuw een examen AVD doen. 

Volg je motorrijlessen op de openbare weg, dan moet je altijd een autorijbewijs of een theoriecertificaat motor bij je hebben.

Middencategorie: A2

Vanaf je 20e mag je examen doen in de categorie A2. Je doet dan examen op een motor met een maximaal vermogen van 35 kw. Je hoeft niet per se in te stromen vanuit A1 als je dit rijbewijs wil halen. Als je ouder bent dan 20 mag je ook direct voor je A2 rijbewijs gaan. Heb je al een A1 motorrijbewijs gehaald, op je 18e of 19e bijvoorbeeld? Dan moet je alleen het AVD (verkeersdeelneming) examen nog eens opnieuw doen. Tijdens je examen voor rijbewijs A2 is er vervolgens meer ruimte voor voertuigbeheersing en word je gevraagd om twee bijzondere verrichtingen uit te voeren. 

Zware categorie A

Heb je je A2 rijbewijs inmiddels al 2 jaar, dan mag je overstappen naar een motor die een onbeperkt vermogen heeft. Je moet dan wel een aanvullend examen verkeersdeelneming afleggen. Tijdens dit examen wordt niet alleen extra aandacht besteed aan bijzondere verrichtingen, maar ook aan het zelfstandig rijden van een route.

Begin je op je 18e met examen A1 en ga je via A2 naar A? Of stroom je direct in bij A2 op je 20e? Dan mag je dus overstappen op A vanaf je 22e. 

Haal je je rijbewijs als je 21e, 22e of 23e, er komt dan een bepaalde code op je rijbewijs. Dat is code 80: deze code houdt in dat je in de zware categorie A alleen mag rijden op een driewielig motorrijtuig met onbeperkt vermogen en op een motor met een beperkt vermogen. 

Ben je 24 jaar of ouder, dan mag je behoorlijk wat stappen overslaan. Je mag namelijk direct examen voertuigbeheersing en verkeersdeelneming afleggen op een motor uit de zware categorie. Je hoeft dus niet te beginnen met A1 of A2! Heb je dan uiteindelijk je rijbewijs A gehaald, dan mag je op iedere motor rijden.

Vraag de rijschool om meer informatie

Snap je het allemaal nog? Vanwege de veiligheid in het verkeer worden de categorieën gebaseerd op de leeftijd en ervaring die je hebt in het verkeer. Dit is niet alleen goed voor jou, maar ook het verkeer om je heen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, of wil je graag weten wat Verkeersschool Tempo voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op, wij beantwoorden je vragen graag!

 

Een geslaagd idee!