Theorieles
Theorieles
Theoriecursus € 67,50
Theoriecursus € 67,50
Meld je aan voor de theoriecursus
Meld je aan voor de theoriecursus
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Al meer dan 45 jaar
een begrip in de regio!
Rijscholen:  Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis

Schrijf je nu in voor de online theoriecursus die begint op 15 april 2024

Nieuwe onderdelen CBR rij-examen: situatiebevraging en het navigatiesysteem

Het CBR werkt doorlopend aan de verdere verbetering van het rij-examen, om je zo goed mogelijk voor te bereiden om alleen de weg op te kunnen. Dat betekent dat het praktijkexamen voor jouw rijbewijs er steeds een beetje anders uit komt te zien, iets dat we nauwlettend voor je in de gaten houden.

We schreven eerder al eens over de bijzondere verrichtingen die je onder de knie dient te hebben. Deze keer gaan we in op het rijden met het navigatiesysteem en vooral de situatiebevraging, een nieuw onderdeel in het CBR-praktijkexamen. 

Situatiebevraging: ’Waarom heb je dit gedaan?

Rij-instructeurs is een lange tijd geleden al gevraagd om hun kandidaten voor te bereiden op de situatiebevraging. Wij zorgen er in de rijlessen voor dat je hier een paar keer mee kunt oefenen, zodat je weet wat je kunt verwachten en je daar tijdens het rij-examen niet van in de war zal raken.

Tijdens het examen bij het CBR kan de examinator je ineens vragen ‘waarom heb je dit gedaan’. Op die manier wil de examinator nagaan of je de juiste keuze maakte op basis van een bewuste handeling, zoals je die de volgende keer ook weer toe zal passen.

Let op: het kan zijn dat de examinator je vraagt om de auto aan de kant te zetten, om je daarna te vragen waarom je een bepaalde keuze maakte. Het is belangrijk om daar niet van te schrikken of in de war te raken.

Het CBR wil zien dat je de auto onder controle hebt en dat je op de weg bewuste keuzes maakt, op basis van wat je geleerd hebt. Zowel instructeurs als kandidaten zijn enthousiast over dit nieuwe onderdeel uit het examen, mits je daarvoor de goede voorbereiding krijgt. Vandaar dat we daar graag veel aandacht aan besteden.

Rijden met het navigatiesysteem

Al langere tijd dien je tijdens het rij-examen gebruik te maken van het navigatiesysteem of het uitvoeren van een clusteropdracht. Het is belangrijk om daarmee te oefenen, zodat je zelfstandig een route kunt rijden en de weg kunt vinden, zonder dat dit ten koste gaat van de aandacht die je hebt voor de weg en het verkeer om je heen.

Zodra je kunt rijden met het navigatiesysteem zorg je ervoor dat je ook als je het rijbewijs eenmaal hebt zonder problemen de weg op kunt. Om te laten zien dat je een route kunt rijden als er niemand naast je zit, waarbij je goed op de weg en op het verkeer om je heen blijft letten.

Rijopleiding voor het nieuwe CBR-examen

Wij zorgen er met onze autorijopleiding voor dat we je voorbereiden op het CBR-examen volgens de laatste richtlijnen. Dat betekent dat we aandacht besteden aan de speciale verrichtingen en natuurlijk aan het rijden met het navigatiesysteem. Daarnaast zorgen we ervoor dat we de situatiebevraging met je oefenen, zodat je daarvan op de hoogte bent en niet in paniek of in de war raakt.

Benieuwd hoe wij ervoor zorgen dat je goed bent voorbereid op zowel het theorie-examen als het praktijkexamen bij het CBR? Neem contact met ons op, dan vertellen we je graag meer over onze rijopleiding en hoe we ervoor zorgen dat jij straks zelfstandig de weg op kunt.

 

Een geslaagd idee!